[svn.haxx.se] · SVN Dev · SVN Users · SVN Org · TSVN Dev · TSVN Users · Subclipse Dev · Subclipse Users · this month's index

Re: configure still suggests apr 1.2.x instead of newer versions

From: Hyrum K. Wright <hyrum_at_hyrumwright.org>
Date: Mon, 4 Jan 2010 08:22:29 -0600

On Nov 23, 2009, at 5:36 AM, Jens Seidel wrote:

> Hi,
>
> using 1.2.x branch of apr is a bad idea (see below). This is nervertheless
> still suggested by configure in the 1.6.x branch:
>
> $ ./configure:
>
> The Apache Portable Runtime (APR) library cannot be found.
> Please install APR on this system and supply the appropriate
> --with-apr option to 'configure'
>
> or
>
> get it with SVN and put it in a subdirectory of this source:
>
> svn co \
> http://svn.apache.org/repos/asf/apr/apr/branches/1.2.x \
> apr
>
> Run that right here in the top level of the Subversion tree.
> Afterwards, run apr/buildconf in that subdirectory and
> then run configure again here.
>
> Whichever of the above you do, you probably need to do
> something similar for apr-util, either providing both
> --with-apr and --with-apr-util to 'configure', or
> getting both from SVN with:
>
> svn co \
> http://svn.apache.org/repos/asf/apr/apr-util/branches/1.2.x \
> apr-util
>
> configure: error: no suitable apr found
>
> $ svn co http://svn.apache.org/repos/asf/apr/apr/branches/1.2.x apr
> $ cd apr && ./buildconf && cd -
> buildconf: checking installation...
> buildconf: python version 2.6 (ok)
> buildconf: autoconf version 2.63 (ok)
> buildconf: libtool version 2.2.6 (ok)
> Copying libtool helper files ...
> ./buildconf: line 56: alias: -g: invalid option
> alias: usage: alias [-p] [name[=value] ... ]
> ./buildconf: eval: line 133: syntax error near unexpected token `)'
> ./buildconf: eval: line 133: ` -*) progname=./$progname ;;'
> buildconf: Using libtool.m4 at /usr/share/aclocal/libtool.m4.
> Creating include/arch/unix/apr_private.h.in ...
> configure.in:143: warning: AC_COMPILE_IFELSE was called before AC_USE_SYSTEM_EXTENSIONS
> ../../lib/autoconf/specific.m4:386: AC_USE_SYSTEM_EXTENSIONS is expanded from...
> ../../lib/autoconf/specific.m4:459: AC_MINIX is expanded from...
> configure.in:143: the top level
> configure.in:143: warning: AC_RUN_IFELSE was called before AC_USE_SYSTEM_EXTENSIONS
> configure.in:181: warning: LTOPTIONS_VERSION is m4_require'd but not m4_defun'd
> build/libtool.m4:67: LT_INIT is expanded from...
> build/libtool.m4:102: AC_PROG_LIBTOOL is expanded from...
> configure.in:181: the top level
> configure.in:181: warning: LTSUGAR_VERSION is m4_require'd but not m4_defun'd
> configure.in:181: warning: LTVERSION_VERSION is m4_require'd but not m4_defun'd
> configure.in:181: warning: LTOBSOLETE_VERSION is m4_require'd but not m4_defun'd
> Creating configure ...
> configure.in:143: warning: AC_COMPILE_IFELSE was called before AC_USE_SYSTEM_EXTENSIONS
> ../../lib/autoconf/specific.m4:386: AC_USE_SYSTEM_EXTENSIONS is expanded from...
> ../../lib/autoconf/specific.m4:459: AC_MINIX is expanded from...
> configure.in:143: the top level
> configure.in:143: warning: AC_RUN_IFELSE was called before AC_USE_SYSTEM_EXTENSIONS
> configure.in:181: warning: LTOPTIONS_VERSION is m4_require'd but not m4_defun'd
> build/libtool.m4:67: LT_INIT is expanded from...
> build/libtool.m4:102: AC_PROG_LIBTOOL is expanded from...
> configure.in:181: the top level
> configure.in:181: warning: LTSUGAR_VERSION is m4_require'd but not m4_defun'd
> configure.in:181: warning: LTVERSION_VERSION is m4_require'd but not m4_defun'd
> configure.in:181: warning: LTOBSOLETE_VERSION is m4_require'd but not m4_defun'd
> configure.in:200: error: possibly undefined macro: LT_VERSION
> If this token and others are legitimate, please use m4_pattern_allow.
> See the Autoconf documentation.
> configure:9831: error: possibly undefined macro: m4_ifval
> configure:12429: error: possibly undefined macro: _LT_SET_OPTIONS
> configure:12429: error: possibly undefined macro: LT_INIT
> Generating 'make' outputs ...
> rebuilding rpm spec file
> /home/jens/Programme/Subversion/1.6.x
>
> $ ./configure
> [snip]
> performing libtool configuration...
> /home/jens/Programme/Subversion/1.6.x/apr/configure: line 9829: syntax error near unexpected token `lt_decl_varnames,'
> /home/jens/Programme/Subversion/1.6.x/apr/configure: line 9829: `lt_if_append_uniq(lt_decl_varnames, SED, , ,'
> configure failed for apr
>
> My system:
> automake (GNU automake) 1.10.1
> autoconf (GNU Autoconf) 2.63
> ltmain.sh (GNU libtool) 2.2.6
>
> So I suggest to suggest 1.3.x, this works for me much better.

Done in r895636. Sorry it took so long, and thanks for pointing it out!

-Hyrum

------------------------------------------------------
http://subversion.tigris.org/ds/viewMessage.do?dsForumId=462&dsMessageId=2434612

Please start new threads on the <dev_at_subversion.apache.org> mailing list.
To subscribe to the new list, send an empty e-mail to <dev-subscribe_at_subversion.apache.org>.
Received on 2010-01-04 15:22:56 CET

This is an archived mail posted to the Subversion Dev mailing list.